Innerlijke Rust en Vrede, de Weg van het Hart
Home


Links


ActiviteitenIk ben Joop Smulders, Hypno-, Regressie- en Reïncarnatie Therapeut. Met verdere verdieping als Life Between Lives-therapist en EMDR therapeut


Leven is een ervaren voor de ziel van polariteiten.
Vreugde wordt pas tintelend beleefd als men diep verdriet heeft ervaren. Waarheid wordt pas helder als de meest zwarte leugen je leven onzekerheid en verraad heeft gegeven. Liefde wordt pas intens gevoeld als de trillende angst van verlies je heeft verscheurd. Je wordt dan pas bewust van jezelf als je je niet meer naar buiten keert maar je binnenste IK opzoekt en je Vreugde, Waarheid en Liefde in jezelf vindt. Goed en Kwaad zijn momenten in de tijd en zijn beide noodzakelijk om deze polariteiten te ervaren.

Vanaf het moment dat ik in aanraking kwam met het Enneagram ben ik gegrepen door de helderheid, de structuur en in wezen de eenvoudige logica waarmee dit instrument de mens in al zijn doen en laten duidelijk maakt. Het is een heldere theorie over persoonlijkheidsstructuren, over EGO, over karaktervorming en karakteruiting die de wereld van de menselijke ervaringen, het menselijk reageren en het menselijk gedrag helpt duidelijker te maken. Het Enneagram geeft ons inzicht in onze afweermechanismen waarmee we te vaak in een illusoire wereld leven, waarmee we ideeŽn en gevoelens over de werkelijkheid verwarren met de werkelijkheid zelf.

In mijn ontwikkeling liep ik telkens weer op tegen het probleem dat mensen anders waren dan ik, ik begreep ze niet, ze reageerden anders, dachten anders maar vooral waren hun emoties en reacties zo anders. Totdat ik ontdekte dat ik volgens de indeling van het Enneagram een type Acht ben en ik daarin ontdekte wat mijn primaire emotionele gerichtheid was om het leven als mijn illusie in stand te houden. Ruzies, onenigheid, dagindelingen, gevoelens ten opzichte van mensen, mijn continue wantrouwen, ervaringen met leidinggevenden, werkdrift, wijze van communicatie, afhankelijkheid in relaties, levenslust et cetera vielen op hun plaats in de heldere verklaringen van het psychologische model van het Enneagram.
Het Enneagram heeft mij geholpen om meer inzicht te krijgen in mezelf en in anderen en helpt mij nu om cliŽnten snel en doeltreffend te diagnosticeren, te begeleiden in hun therapeutisch proces en om cliŽnten naar de zonsopgang van hun mogelijke persoonlijke groei te laten kijken.

Weer later kwam ik in contact met de leer van de dualiteit en de non-dualiteit en bracht de heldere kijk van de Cursus in Wonderen op de wereld van Vergeving en Liefde mij tot het inzicht van de werkelijke illusies van het leven. En begreep ik dat juist de balans van de grenzeloze non-dualiteit met de rust van een totale vijand-loosheid een mens dichter en dichter naar zijn werkelijke zelf, zijn werkelijke kracht kan brengen.

Joop Smulders

Home


Links


Activiteiten